Elk najaar vliegen grote groepen ganzen van het hoge noorden naar België, Nederland en Groot-Brittannië. Om hier te overwinteren vliegen ze meer dan 4000km.
Scouts en leden van andere jeugdbewegingen kunnen veel leren van deze wintergasten, en dan heb ik het niet zozeer over het nabootsen van hun gegak. Hier volgen vijf lessen die we als lid van de jeugdbeweging kunnen leren van de ganzen.
Les 1: slim samenwerken loont
Terwijl je in oktober met de jeugdbeweging bezig bent met wat jeugdbewegingen precies doen in oktober, vliegen grote groepen ganzen in de lucht boven jullie hoofden. Je hebt ze zeker al zien vliegen in die typerende v-formatie.
Heb je er al eens bij stilgestaan waarom die ganzen op die manier vliegen? Elke gans vliegt een beetje hoger dan de gans ervoor. De verminderde weerstand die dit oplevert zorgt dat ze tot 75% sneller kunnen vliegen dan bij solo vluchten.
Doe zoals de ganzen en werk samen als een echt team. Je zult sneller resultaat bereiken met minder inspanning.
Les 2: Help elkaar ook in mindere momenten
Een zieke of gewonde gans blijft nooit alleen achter. Twee collega ganzen blijven mee achter tot deze terug gerecupereerd of gestorven is. Dan sluiten ze zich terug aan bij de groep. Soms is de groep al te ver om nog in te halen. Dan wachten ze gewoon op de volgende groep om hierbij aan te sluiten.
Bij de scouts of jeugdbeweging is dit niet anders. Help elkaar ook bij de mindere momenten.
Les 3: Moedig elkaar aan
Die luidruchtig gakkende ganzen heb je waarschijnlijk al eens gehoord. De achterste gans is de gak-verantwoordelijke. Hij gakt en moedigt zo de andere ganzen aan om te blijven doorvliegen. De andere ganzen gakken mee.
De ganzen tonen aan dat we elkaar moeten blijven aanmoedigen bij het uitvoeren van onze taken.
Les 4: Blijf steeds samen
Geraakt een gans uit formatie dan doet deze heel hard zijn best om zo snel mogelijk aan te sluiten. Op zo’n moment voelt de gans namelijk hoe zwaar het is om alleen verder te vliegen.
Het is bij de jeugdbeweging niet anders. Bij de groep blijven en het werk verdelen is veel verstandiger.
Les 5: Verdeel de taken
De gans die vooraan vliegt vangt alle wind. Hij kan immers niet profiteren van de verminderde luchtweerstand van zijn voorganger omdat hij, wel ja, vooraan vliegt dus.
Zodra de kopvlieger te moe wordt, zakt deze af naar de laatste positie van de groep. De tweede van de groep vliegt nu vooraan. En zo roteren ze voortdurend.
Doe zoals de ganzen en verdeel zowel de taken als het leiderschap. Wissel elkaar af.
0 comments